Aquarellen Els

“Ik zag een paar champignons op tafel liggen. Ik ben ze gaan tekenen.”

Het is het eenvoudige antwoord op de vraag aan Els hoe het allemaal begonnen is. De aquarel van de champignons (1983) is één van haar eerste schilderijen.

Duidelijk is dat het haar greep en niet meer losliet. Thuis, op de ark in Loenen aan de Vecht, richtte ze haar werkplek in, noemde het ‘mijn kamertje’. Ze nam les bij Yvonne Dielen (http://www.yvonnedielen.at/) en volgde ook diverse cursussen.

Een stroom aquarellen kwam op gang, alsook werk met potlood en pastel. Haar onderwerpen: in het begin vooral vruchten en bloemen, daarna met name vogels, bomen, landschappen, huizen, kerkjes, en meer.

Els schilderde en tekende nooit met de bedoeling om ermee naar buiten te treden. Publiek beperkte zich tot de kring van familie en vrienden. Toen ze merkte hoezeer mensen geraakt werden door haar schilderijen, besloot ze om haar werk niet alleen voor zichzelf te houden.

In 1988 exposeerde ze voor het eerst met haar werk in de Openbare Bibliotheek in haar woonplaats Loenen (Nieuwsblad VAR voor Vecht-, Amstel- en Rijnstreek van 1 december 1988).

In 1993 nam ze deel aan een groepstentoonstelling, opnieuw in de bibliotheek in Loenen (Nieuwsblad VAR voor Vecht-, Amstel- en Rijnstreek van 4 maart 1993).

Ook rond 1993 sloot Els zich aan bij een schildersgroep onder leiding van schilder/tekenaar Pieter Schouten (1925-2015). (https://rkd.nl/nl/explore/artists/71108). De groep komt nog steeds wekelijks bij elkaar in De Oude School in Kortenhoef.

Een solo tentoonstelling had ze in 2001, ook weer in de bibliotheek in Loenen (aankondiging en artikel in Nieuwsblad VAR voor Vecht-, Amstel- en Rijnstreek van september 2001).

Haar werk sierde de gangen van Woonzorgcentrum ‘t Kampje, in Loenen, in 2004 (aankondiging). Een goede vriendin zorgde in 2007 voor een expositie in de Academie voor Natuurlijke Geneeswijzen in Meppel (aankondiging).

Els’ werk werd onderdeel van de jaarlijkse groepstentoonstelling van de schildersgroep in De Oude School. In 2008 kreeg haar werk daar zelfs een centrale plaats (aankondiging). In 2013, ter ere van haar 90e verjaardag later dat jaar, had ze er een grote overzichtstentoonstelling (aankondiging).

In 2014 was er een kleine expositie in Molen “De Hoop” in Loenen (aankondiging). Hiervoor had Els haar mooiste aquarellen van bomen en vogels uitgekozen. Zie ook het artikel in De Vechtstroom.

In 2017 in Seniorenwooncomplex Oranjepark te Soest was een selectie van ca. 50 aquarellen en tekeningen van haar te zien (aankondiging).

Haar werk is tevens jaren te zien geweest in de wachtruimte van huisarts Paul Klever in Vreeland.

Eind augustus 2021 verlaat Els haar geliefde woonplek op de ark in de Vecht en verhuist naar de kleinschalige woonvoorziening Klein Houtdijk in Kamerik. Een prachtige plek, te midden van de weilanden en de boerderijen. Het idee om Els’ werken in de gangen van het huis op te hangen werd daar enthousiast ontvangen. We kozen daar ca. 20 schilderijen voor uit. De feestelijke opening op 26 oktober in datzelfde jaar werd in huis gevierd (uitnodigingenartikel in Het Kontakt/Woerdense Courant van 29 oktober 2021). Els schildert dan al een aantal jaren niet meer, maar ze geniet van haar kunstwerken om haar heen. Net als de bewoners, familie, vrienden en medewerkers. Het AD wijdde er een mooi artikel aan (AD Regio Woerden, 8 november 2021).

Aandacht voor het inlijstwerk is hier ook op zijn plaats. Dit wordt al vele jaren met veel liefde en kunde verzorgd door Inez Jonkman. De juiste verhoudingen en de keuze van het passe-partout halen het beste uit de schilderijen naar voren. Inez maakte ook alle foto’s van het werk van Els en de aankondigingen van haar tentoonstellingen).

Els overlijdt slechts een paar maanden later, op 10 december, vier dagen voor haar 98e verjaardag.

Een aantal van haar werken laten we in Klein Houtdijk achter, als een warme herinnering aan de korte tijd dat ze daar met liefde en warmte heeft gewoond.

Lees verder: Over mijn moeder en haar schilderen

En zie foto’s van haar werk.

Wil je contact over de schilderijen van Els, mail dan naar Ceciel Sillevis c.sillevis@aacee.nl of bel 06 22 94 85 82.